Pana la mașină – GREȘELI posibile, de care TREBUIE să se țină cont

Data: 01.04.2021
Autor: Monica Dona

Pana la mașină - GREȘELI posibile, de care TREBUIE să se țină cont-minPana de cauciuc a reprezentat o mare problemă pentru șoferii din trecut, deoarece, de multe ori, se producea în mod exploziv, ceea ce putea duce la producerea unui accident de circulație. În prezent, cauciucurile sunt mult mai rezistente, iar modul de construcție a eliminat aproape complet pericolul exploziei, dar, totuși, această problemă poate apărea la momente neașteptate. Deși există numeroase soluții pentru a ieși cu bine dintr-o astfel de situație, mulți șoferi fac câteva greșeli ce pot transforma o simplă neplăcere într-un eveniment major.

În articolul de mai jos de la Businesslease vei descoperi ce este pana la mașină și cum se identifică, ce greșeli trebuie evitate, dar și răspunsurile la întrebări importante pentru conducătorii auto, legate de acest subiect.

Cuprins:

 

1. Ce este pana la mașină și cum se poate identifica

Pana de cauciuc este reprezentată de pierderea presiunii din pneuri din diverse motive, printre care cele mai întâlnite sunt:

 • perforarea anvelopei de către corpuri străine (bucăți de metal, sârme, cuie);
 • lovirea de muchii ascuțite (găuri în asfalt);
 • întreținerea deficitară și uzura accentuată a pneului.

Identificarea unei astfel de situații poate fi făcută printr-o inspecție vizuală a autoturismului, activitate pe care specialiștii o recomandă a se face de fiecare dată, înainte de pleca la drum. Șoferii pot să identifice situația prin observarea unui cauciuc lăsat parțial sau complet sau, în cazul autoturismelor mai noi, prin faptul că martorul ce reprezintă presiunea în pneuri este aprins la bordul mașinii – de regula acest martor este de culoare galbenă și semnalează presiunea scazută într-unul dintre pneuri (în cazul celor mai multe autovehicule acest martor este însoțit de un mesaj prin care soferul este informat cu privire la pneul care are presiunea scăzută).

Dacă evenimentul nedorit are loc în timpul mersului, se va observa apariția unei direcții imprecise, mașina trăgând spre partea unde s-a produs pana. Dacă pneul nu se dezumflă complet, poate fi observată și o micșorare a vitezei mașinii concomitent cu creșterea cantității de combustibil necesare pentru parcurgerea drumului.

pana la masini-min2. Greșeli de evitat legate de pana la mașina

Mulți șoferi consideră că un astfel de moment mai puțin plăcut nu-i va afecta și, din această cauză, fac unele greșeli care se pot transforma în probleme majore, chiar periculoase.

 • Conducătorii auto mai puțin prevăzători continuă să conducă automobilul și după producerea penei de cauciuc, sperând să ajungă până la o vulcanizare. Aceasta este o mare greșeală, pentru că este rețeta perfectă a distrugerii iremediabile a anvelopei, jantei și a altor elemente ale căii de rulare.

Eroarea poate fi extrem de costisitoare, având în vedere că în urma distrugerii unei anvelope trebuie schimbate două sau patru dintre acestea (în cazul mașinilor cu tracțiune integrală). Soluția este valabilă doar în cazul cauciucurilor de tip runflat, care pot fi folosite un număr de kilometri, fără a le distruge;

 • Necontrolarea roții de rezervă la anumite intervale de timp este o altă greșeală făcută frecvent de conducătorii auto. În timp, aceasta se poate dezumfla, iar când apare nevoia înlocuirii unei anvelope perforate, rezerva nu va putea fi folosită din această cauză;

pana masina

 • Renunțarea la roata de rezervă prin înlocuirea acesteia cu un kit de reparare nu e o idee bună, deoarece pot apărea situații în care echipamentul să nu funcționeze, ca de exemplu când pneul are o problemă pe partea laterală sau când spărtura este prea mare pentru a se putea astupa cu soluția specială de etanșare;

pana de masina reparare-min

 • Oamenii de afaceri, care au parcuri auto mari, lasă pe seama șoferilor, de multe ori, grija pentru a ieși dintr-o astfel de situație nedorită. O soluție ideală ar fi apelarea la o firmă de management al flotei, care se va ocupa rapid și eficient de toate problemele ce pot apărea, inclusiv cele ale unor defecțiuni apărute în timpul folosirii mașinilor.

 În concluzie, pana de mașină poate fi rezolvată cu ușurință de persoanele prevăzătoare, care știu să evite greșelile frecvente, ce pot duce la apariția unor mari probleme. Și în acest caz este valabilă ideea prevenției și a pregătirii din timp.

Surse foto: Unsplash.com; Shutterstock.com; Pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre pana la mașină

Câți kilometri pot fi parcurși în siguranță cu o anvelopă aflată pe pană?

 În cazul anvelopelor obișnuite nu se recomandă parcurgerea niciunei distanțe, după producerea unei pene. Dacă anvelopele sunt de tip runflat, atunci mașina poate fi condusă în siguranță, cu o viteză redusă până la primul atelier mecanic.

În cazul distrugerii unui cauciuc în urma unei pene poate fi înlocuit doar acesta?

 Înlocuirea unui singur cauciuc poate duce la apariția unor probleme legate de stabilitatea automobilului. Din această cauză, se recomandă înlocuirea ambelor cauciucuri ale axului respectiv.

În ce situații poate fi folosit kitul de reparare a cauciucurilor cu pană?

 1Kitul poate fi folosit pentru repararea perforațiilor minore ale anvelopei, care nu se află pe partea laterală a acesteia.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

 • Name
 • E-mail
 • Your message
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.