Mașinile de clasă mică – Alegerea cea mai practică pentru orice companie!

Data: 03.11.2020
Autor: Monica Dona

Mașinile de clasă mică, numite și Supermini de către Euro NCAP, organizația care se ocupă cu testarea siguranței oferite de automobile, se situează în topul celor mai comode și practice autoturisme, pentru care există o gamă extrem de bogată de oferte. 

Cu toate că sunt perfecte în special pentru deplasările în oraș, acest lucru nu înseamnă că nu reprezintă o alegere bună și pentru drumurile ceva mai lungi. Agilitatea, fiabilitatea și cheltuielile reduse de întreținere constituie principalele criterii pe care le au în vedere managerii de flotă care optează pentru autovehiculele din segmentul B. 

Cuprins

1. Mașini de clasă mică – informații și caracteristic

Segmentul B al sectorului automotive cuprinde mașinile de dimensiuni ceva mai mari decât un city car, care pot oferi mai mult confort pasagerilor. Lungimea lor variază, în general, între 3,85 și 4,1 metri, deși în anumite cazuri poate depăși 4.2 metri. Acestea au o caroserie cu două volume (hatchback). În general, motorul are un număr mic de cilindri, cu o capacitate care pornește de la 1200 cmc, cu toate că există și versiuni sport, ce ajung până la 2000 cmc. Majoritatea au tracțiune față, însă există și excepții. 

Acest tip de autoturism rămâne în continuare cel mai vândut pe piața din Europa, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, oferta a devenit și mai vastă prin introducerea SUV-urilor de segment B. Mașinile de clasă mică sunt compacte, asemănătoare berlinelor, dar de dimensiuni ceva mai reduse. Fiind autoturisme extrem de versatile, se potrivesc în orice context. 

2. De ce sunt mașinile de clasă mică avantajoase pentru flotă?

1. Mașini de clasă mică - informații și caracteristici

 

Cu toate că SUV-urile au câștigat destul de mult teren în ultimii ani pe piața din Europa, mașinile de clasă mică pot prezenta o serie de avantaje pentru companiile care continuă să se orienteze înspre acest segment auto. 

În ciuda faptului că sunt perfecte în cazul unui TCO (Total Cost of Ownership) ceva mai scăzut, costurile mici asociate unor astfel autovehicule nu reprezintă criteriul principal în baza căruia responsabilii de managementul flotei le aleg pentru angajați. Prin urmare, aceștia au în vedere următoarea serie de avantaje: 

  • Consumul redus de carburant;
  • Spațiul destul de generos pentru pasageri, în ciuda dimensiunilor mici;
  • Fiabilitatea
  • Manevrabilitatea – sunt usor de condus si de parcat in oras
  • Costurile reduse de întreținere;
  • Eficiența – sunt foarte practice, inclusiv pe drumurile extraurbane și pe autostrăzi;
  • Raportul excelent calitate-preț;
  • Agilitatea.

    2.1. Criterii în baza cărora trebuie alese autoturismele de clasă mică pentru flotă

    Segmentul B oferă o gamă atât de vastă de autoturisme, încât este nevoie să analizezi cu cea mai mare atenție o serie de criterii înainte de a decide care este cea mai bună investiție pe care o poți face și pentru a te asigura că flota va fi ușor de administrat.

    Tocmai pentru că această alegere nu este deloc una ușoară, multe companii preferă să recurgă la serviciile de leasing operațional, pentru a externaliza toate operațiunile legate de mentenanța și gestionarea automobilelor. 

    Factorii care trebuie analizați atunci când se ia o decizie cu privire la modelul de autovehicul potrivit pentru imaginea companiei și pentru nevoile angajaților sunt următorii:

     

  • Amprenta de carbon
  • Pentru multe companii, impactul emisiilor de CO2 asupra mediului a devenit un aspect deosebit de important în alegerea flotei de autoturisme. De aceea, unele dintre acestea au decis să se orienteze înspre vehiculele electrice, cu emisii zero.  
  • Tipul de motor
  • Până nu demult, motorul diesel era preferatul companiilor, în special ale celor pentru care era necesară parcurgerea a numeroși kilometri pe drumurile extraurbane și pe autostrăzi. Astăzi, în schimb, un fleet manager se poate arăta interesat mai degrabă de mașinile hibride sau de cele Bi-fuel, care pot rula atât pe benzină/diesel, cât și pe GPL.  Cu toate că pe piață există diverse modele de autoturisme care fac parte din segmentul B, motorul diesel rămâne, însă, cea mai bună alegere atunci când mașina companiei urmează să fie folosită pentru a parcurge o distanță mai mare de 35.000 km pe an. Acesta, însă, are un cost mai ridicat și produce mai multe emisii comparativ cu cel pe benzină. De aceea, automobilele hibride pot reprezenta o opțiune excelentă în cazul în care urmează să fie întrebuințate în mare parte a timpului pentru deplasările în oraș. 
  • Dotările opționale
  • Acestea sunt necesare, în primul rând, pentru a reduce la minimum riscul unui accident. Camera auto și senzorii de parcare sunt dotările minime care nu ar trebui să îi lipsească autovehiculului. 
  • Culoarea
  • Autoturismele deținute de o companie au întotdeauna o culoare sobră și elegantă: negru, alb, gri metalizat sau, cel mult, albastru închis, ceea ce este necesar nu numai pentru imaginea acesteia, ci și pentru că, în acest fel, sunt mai ușor de vândut ulterior, indiferent dacă este nevoie ca flota să fie înlocuită sau doar se apelează la serviciul de Sale și Leaseback, pentru un control mai bun al costurilor.În concluzie, mașinile de clasă mică prezintă multiple avantaje, pe care niciun manager de flotă nu ar trebui să le ignore. Practicitatea, fiabilitatea și cheltuielile reduse de întreținere le transformă în cea mai bună alegere pentru orice companie!Surse foto: shutterstock.com; storyblocks.com 

    3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre mașinile de clasă mică

    Ce sunt mașinile de clasă mică?

    Mașinile de clasă mică sunt cele care fac parte din segmentul B, așa cum a fost stabilit de sistemul european. În general, nu depășesc 4.1 metri în lungime, au o caroserie cu două volume (hatchback) și un motor cu o capacitate cilindrică de aproximativ 1200 cmc, cu toate că există și modele sport care pot ajunge la 2000 cmc. 

    Ce avantaje aduc mașinile de clasă mică companiilor?

    Mașinile de clasă mică reprezintă alegerea optimă pentru flotă, deoarece au un consum redus de carburant, dimensiuni mici, costuri avantajoase de întreținere, un bun raport calitate-preț, sunt ușor de condus și de parcat în oraș și, în același timp, sunt practice și pentru drumurile extraurbane și pentru autostrăzi.

    Care sunt criteriile în baza cărora o companie trebuie să aleagă un model de autoturism de clasă mică?

    Pentru a alege cel mai potrivit model de mașină de clasă mică, o companie trebuie să se orienteze în funcție de amprenta de carbon, de tipul de motor, de dotările opționale și de culoare. 

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.