Mașini fiabile: clasificarea după motor și dimensiune

Data: 15.09.2020
Autor: Monica Dona

masini fiabileFiabilitatea mașinilor nu este un criteriu care se aplică unui anumit tip de autovehicul sau anumitor mărci, ci reprezintă capacitatea de a fi utilizate în anumite condiții dezavantajoase, precum în aglomerația din orașe sau pe drumurile neîngrijite din zonele rurale. Astfel, nu se poate spune că un brand produce mașini fiabile și altul nu, ci este de datoria cumpărătorului să ia în considerare condițiile în care va folosi mașina și scopul pentru care o face, pentru a determina dacă aceasta este sau nu potrivită nevoilor sale.

Printre cele mai populare criterii luate în considerare atunci cineva dorește să achiziționeze o mașină sunt motoarele și dimensiunea acestora.

Cuprins

1. Clasificarea mașinilor fiabile după motor

În funcție de condițiile în care un șofer folosește un autovehicul, există motoare fiabile și nefiabile.

Totuși, aceste reguli nu se aplică în mod obligatoriu unui anumit tip de motor, ci trebuie luat în considerare un context întreg.

Atât motoarele diesel, cât și cele pe benzină pot fi fiabile sau nu, dacă se iau în considerare anumite aspecte esențiale, precum consum, condiții meteo, putere sau mod de întreținere.

1.1 Mașini fiabile cu motor diesel

Atunci când vine vorba de longevitate, consum mic sau grad de poluare fonică, exista câteva motoare diesel fiabile extrem de apreciate pe piața auto. De exemplu, motorul Renault K-Type 1.5 dCi este de mulți ani în topul motoarelor recunoscute pentru longevitate, în timp ce motorul VW 1.9 TDI PD este foarte apreciat pentru consumul redus de combustibil favorizat de către sistemul de injecție. Acestea sunt câteva dintre criteriile după care se poate determina dacă un motor diesel este sau nu fiabil.

1.2 Mașini fiabile cu motor pe benzină

Spre deosebire de cele diesel, se pot clasifica drept motoare pe benzină fiabile cele care nu necesita investiții mari în ceea ce privește mentenanța. De asemenea, motoarele pe benzină vin la pachet cu emisii reduse de dioxid de carbon, ceea ce presupune o taxă de mediu mai mică, mai ales în țările din cadrul Uniunii Europene.

Fiabilitatea motoarelor pe benzină se poate observa, mai ales, în cazul mașinilor sport, deoarece acestea sunt mult mai ușoare decât cele diesel.

clasament fiabilitate automotoare fiabile

2. Clasificarea mașinilor fiabile după dimensiuni

În funcție de scopul pentru care un șofer folosește o mașină, dimensiunile acesteia sunt eșențiale. De asemenea, aici intră în discuție alți factori, precum vârsta sau hobby-urile proprietarului, deoarece un autovehicul poate fi fiabil dacă oferă șoferului ceea ce acesta își dorește și are nevoie.

Atât mașinile mici, cât și cele de dimensiuni mari pot fi folosite în condițiile de confort și siguranță. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare aspectele prioritare pentru fiecare șofer în parte.

2.1 Mașini fiabile mari

În general, mașinile de dimensiuni mari sunt potrivite pentru familii și pentru deplasări pe teren dificil, cum ar fi cel din zona montană.

În acest caz, fiabilitatea auto apare atunci când o mașină poate suporta o greutate însemnată ca urmare a depozitării bagajelor voluminoase și transportul membrilor familiei sau atunci când partea inferioară a autovehiculului se află la o înălțime destul de mare față de suprafața pe care se circulă, evitându-se orice potențial impact.

Astfel, mașinile de tip SUV sau Coupe pot fi autoturisme fiabile, deoarece oferă stabilitate.

2.2 Mașini fiabile mici

Mașinile de dimensiuni mici, cum ar fi Cabrio, sunt recomandate pentru cei care preferă modelele sport. Acestea sunt avantajoase, deoarece sunt ușor manevrabile, având o greutate redusă, pentru a facilita controlul.

motoare benzina fiabile
Nu exista un clasament auto pentru fiabilitate, deoarece fiecare șofer are propriile nevoi. Din acest motiv, piața auto este extrem de dezvoltată, pentru a acoperi aceste cerințe diverse. O mașina fiabilă este cea care îndeplinește cât mai multe dintre nevoile specifice ale conducătorului auto.

motoare diesel fiabile

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre mașinile fiabile

Mașinile fiabile sunt ieftine?

Investițiile financiare ce se fac pentru o mașina sunt un criteriu pentru a stabili fiabilitatea, dar nu este o regulă ca una ieftină să aibă această caracteristică. Dacă motivul pentru care aceasta este ieftină îl reprezintă uzura exagerată și mentenanța necorespunzătoare, atunci autovehiculul nu este fiabil, chiar dacă este ieftin.

Există mașini fiabile second-hand?

Și mașinile second-hand, la fel cele sau achiziționate prin leasing, pot fi fiabile atât timp cât sunt întreținute corespunzător și pot oferi un nivel de siguranța și confort asemănător cu cel al unei mașini noi.

De ce depinde fiabilitatea unei mașini?

Fiabilitatea unei mașini depinde de piesele care intră în alcătuirea ei, de mentenanță și de procesul de fabricare.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.