INSPECȚIA DE RISC: CÂND, CUM, CINE, DE CE? TOT ce trebuie să știi despre ea!
Înainte de încheierea unei polițe de asigurare, companiile în domeniu trebuie să determine prețul riscurilor pe care le asigură. Mai exact, asiguratorul vrea să știe din timp cât l-ar costa dacă se întâmplă ceva cu autovehiculul tău. Bineînțeles, cu cât costul astfel stabilit este mai mare, cu atât și comisionul pentru poliță va fi mai ridicat.
Pentru a afla acest lucru, se evaluează posibilele evenimente care s-ar putea petrece cu luarea în considerare a anumitor elemente, cum ar fi scopul și cât de des este utilizată mașina, câți kilometri parcurge și câteva informații despre șofer.
Dacă te-ai întrebat vreodată ce este inspecția de risc și de ce se efectuează, poți citi despre toate acestea în continuare.
Cuprins
1.Ce înseamnă inspecția de risc?
Inspecția de risc înseamnă evaluarea bunului ce urmează a fi asigurat. Aceasta se efectuează în funcție de riscurile care se vor acoperite prin polița de asigurare.
În acest scop, se fac fotografii și se întocmesc rapoarte de inspecție în care se completează informațiile constatate și starea generală a autovehiculului.
În timpul procedurii, în general, se vizualizează și se verifică funcționalitatea mașinii, printre care se numără și:
- se pornește motorul, se verifică dacă mașina funcționează;
- se inspectează caroseria pentru identificarea loviturilor, zgârieturilor și a altor avarii;
- se verifică conformitatea documentelor prezentate de asigurat cu elementele de siguranță ale autovehiculului – cartea de identitate, număr de sașiu și de înmatriculare, serie caroserie;
- se analizează sistemul de siguranță – airbag-uri, centuri;
- se verifică anvelopele, sistemul audio-video, sistemul de alarmă, orice alte dotări suplimentare.
Toate constatările se trec în raportul de inspecție, care, împreună cu cererea de asigurare, stă la baza emiterii poliței.
2.Cine face inspecția de risc auto?
Inspecția de risc se efectuează de un “inspector de risc”, care este, cel mai adesea, un reprezentant al asiguratorului.
Unele companii de asigurare permit ca inspecția de risc să se realizeze online, ceea ce presupune ca asiguratul să fotografieze mașina, să completeze rapoartele de risc și să le transmită firmei de asigurări.
3.Când se efectuează inspecția de risc auto?
Inspecția de risc se efectuează înainte de încheierea și emiterea unei polițe de asigurare. Autovehiculele noi sunt, însă, exceptate de la această procedură.
De asemenea, ea se poate efectua și pe parcursul desfășurării poliței în cazul în care:
- se dorește asigurarea unor riscuri suplimentare;
- la reînnoirea poliței de asigurare, dacă cea precedentă a expirat;
- în timpul valabilității poliței de asigurare, dacă asiguratorul consideră că este necesar;
- la asigurarea unor echipamente suplimentare sau modificări aduse vehiculelor.
4.Ce este inspecția de risc în cazul poliței RCA?
Inspecția de risc presupune verificarea automobilului deținut de către asigurat, deoarece acesta este bunul care va beneficia de asigurare în cazul întâmplării unui eveniment neplăcut.
În schimb, polița RCA acoperă daunele provocate unor terți din vina asiguratului, motiv pentru care inspecția de risc pentru polița RCA nu este obligatorie.
5.Ce este inspecția de risc în cazul poliței CASCO?
Înainte de încheierea unei polițe CASCO, compania de asigurare va analiza întotdeauna autovehiculul, adică va efectua inspecția de risc.
Este foarte important de reținut că orice avarie preexistentă va fi notată în raportul de inspecție și nu va fi acoperită de polița de asigurare.
În concluzie, inspecția de risc are ca principal obiectiv determinarea stării generale a autovehiculului, astfel încât asiguratorul să poată estima probabilitatea și costurile pe care le-ar avea de suportat în cazul producerii unor evenimente acoperite de asigurare.
Sursa foto: storyblocks.com
6.Întrebări și răspunsuri frecvente despre inspecția de risc
- Care sunt pașii de urmat pentru a încheia o poliță CASCO?
După alegerea asiguratorului, se face o cerere de asigurare, se efectuează inspecția de risc de către reprezentantul companiei și apoi, în funcție de cele două, se stabilesc prețul și condițiile poliței.
- Pot să fac singur inspecția de risc sau trebuie să merg la agenția asiguratorului?
În funcție de asigurator, poți transmite online informații și fotografii, urmând ca inspecția de risc să fie efectuată în baza acestora.
- Ce asigurări sunt obligatorii?
Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate autovehiculele. Asigurarea CASCO este, în schimb, facultativă. În general, dacă mașinile sunt luate în leasing, și polița CASCO este obligatorie. În cazul în care vehiculele sunt utilizate pentru activități precum transport de persoane contra cost, taximetrie, transport mărfuri, asigurare călători și bagaje sau CMR, ar putea fi necesare ambele asigurări (depinde de la caz la caz).