Împuternicire auto pentru ieșirea din țară: TOT de trebuie să știi despre acest formular
În viața ta de șofer, încă de când ai obținut permisul auto, ai avut parte și vei avea în continuare de diverse situații mai mult sau mai puțin plăcute, în care vei fi pus chiar și fără să vrei.
Momentele în care ești nevoit să ieși din țară cu o mașină care nu îți aparține cu siguranță se vor ivi măcar o dată. Este important așadar să te informezi pentru a preîntâmpina diversele probleme care ar putea apărea pe parcurs.
Acest articol vine în sprijinul conducătorilor auto care doresc să părăsească țara la volanul unei mașini care, din punct de vedere legal, aparține unei alte persoane.
Cuprins:
1. Ce este împuternicirea auto pentru ieșirea din țară?
Pentru început, trebuie să știi că, în urmă cu câțiva ani, acest subiect era destul de ambiguu pentru șoferii care trebuiau să părăsească țara la volanul unei mașini care nu se afla în proprietatea celui de la volan. Numeroase persoane spuneau că este nevoie de o procură specială eliberată de notar sau de un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului în afara statului, însă aceste prevederi nu mai sunt aplicabile de când a intrat în vigoare Noul Cod Civil.
Un răspuns oficial, pe care trebuie să îl știi și de care e bine să ții cont, este acela al Poliției de Frontieră, care încearcă să elucideze misterul împuternicirii auto pentru cei ce ies din țară cu mașini care nu le aparțin. Tot de la reprezentanții acestei instituții vei afla și despre documentele necesare atunci când părăsești statul și ești într-o astfel de situație.
Astfel, Serviciul de presă al Poliției de Frontieră afirmă că fiecare conducător auto trebuie să aibă asupra lui în momentul în care părăsește țara la volanul unei mașini care nu îi aparține următoarele acte:
- Permisul de conducere pe numele său, care să fie valabil pentru categoria sau subcategoria din care face parte autovehiculul condus
- Certificatul de înmatriculare al vehiculului
- Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă care are anexată Cartea Verde, valabilă
- Cartea de identitate
Toate aceste informații sunt general valabile pentru toți cei care tranzitează o țară și conduc o mașină care are alt proprietar în acte, chiar dacă este vorba despre una care aparține unei persoane juridice.
În situația în care mașina face obiectul unui leasing operațional, la lista de mai sus se poate adăuga și împuternicirea auto eliberată de firma în proprietatea căreia se află autoturismul. Este important de precizat faptul că pentru călătoriile în tările Uniunii Europene sau pentru tranzitarea acestora, această împuternicire nu este necesară.
2. De ce să ții cont atunci când ai nevoie de o procură auto pentru ieșirea din țară?
Pe lângă aceste acte necesare, trebuie să acorzi atenție și mașinii în sine. Mai exact, dacă aceasta este achiziționată în leasing, trebuie să te asiguri înainte de a părăsi țara că autovehicul ce face obiectului unui astfel de contract deține următoarele documente:
- Polița RCA care conține și Cartea Verde. Este important de precizat faptul că, începând cu luna iulie 2020, documentul Cartea Verde nu se mai printează pe hârtie verde, ci pe o coală albă. Mai multe despre aceasta puteți citi aici.
- Copia poliței CASCO. Atenție însă, în cazul leasingului operațional aceasta nu este necesară. Este însă important să anunțați plecarea pentru ca compania de leasing operațional pentru ca reprezentanții acesteia să verifice dacă nu este necesară extinderea poliței pentru anumite zone pe care le tranzitați.
- Împuternicirea pentru ieșirea din țară este eliberată de compania de leasing (financiar sau operațional). Nu uitați: aceasta nu este necesară pentru tranzitarea Statelor membre UE, însă în cazul în care includeți în itinerarul dvs. și state care nu se află în Uniunea Europeană este important să o aveți. Nu este necesar ca această împuternicire să fie eliberată de un Notar, însă, în funcție de țara de destinație poate fi necesar să traduceți și să legalizați acest document. Spre exemplu, o țară care solicită împuternicirea tradusă și legalizată este Turcia.
Astfel, fiind vorba despre această împuternicire auto, trebuie să fii la zi cu ratele, deoarece acestea trebuie achitate până în momentul în care părăsești țara. Există numeroase modele online pentru acest document, pe care le poți descărca pentru a vedea cu exactitate ce trebuie să completezi.
Așadar, acum că ai aflat de la echipa Business Lease mai multe detalii despre documentele necesare atunci când ieși din țară cu o mașină care nu îți aparține, ține cont de ele în momentul în care ești pus într-o astfel de situație.
Mai mult decât atât, asigură-te înainte de plecare că ai tot ce este necesar la tine pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea pe parcurs și pe care, cu siguranță, nu ți le dorești.
Sursa foto: shutterstock.com
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre împuternicirea auto pentru ieșirea din țară
Ce este procura auto pentru ieșirea din țară?
Procura auto pentru ieșirea din țară este un document prin care se atestă că proprietarul unei mașini, numit mandant, împuternicește o persoană fizică sau juridică, numită mandatar, să folosească respectivul autoturism în afara țării în care este înmatriculat.
De unde se obține procura auto pentru ieșit din țară?
Pentru tranzitarea țărilor membre UE nu este necesară o procură/ împuternicire auto. În cazul tranzitării statelor non-membre această Procura auto pentru ieșirea din țară, denumită și împuternicire, este eliberată de firma de leasing financiar sau operațional. Nu este necesar ca această împuternicire să fie eliberată de un Notar, însă, în funcție de țara de destinație poate fi necesar să traduceți și să legalizați acest document. Spre exemplu, o țară care solicită împuternicirea tradusă și legalizată este Turcia.
Când am nevoie de împuternicire auto pentru ieșire din țară?
Dacă ai planificat o călătorie în străinătate cu o mașină care nu îți aparține, este bine să ai cu tine și împuternicirea auto pentru ieșirea din țară, însă nu este obligatoriu. Documentul nu va fi solicitat la graniță, însă poate fi cerut de poliția din statele prin care treci, dacă există suspiciuni cu privire la deținerea legală a autoturismului. Cu toate acestea, circulația pe drumurile publice nu este condiționată de această procură.