Ce este IFRS, rolul lor și lista cu IFRS

Data: 19.09.2023
Autor: Monica Dona

Ce este IFRS, rolul lor și lista cu IFRS. CoverDacă ești antreprenor sau contabil cu siguranță te-ai întâlnit până acum cu IFRS-urile. Multe dintre aceste standarde reușesc să dea bătăi de cap chiar și celor mai pricepuți. De aceea, trebuie să te informezi cu privire la ele și la rolul lor. 

Ce înseamnă IFRS și ce rol au

IFRS, prescurtarea de la Standardele Internaționale de Raportare Financiară, sunt reguli contabile utilizate la nivel global. Ele sunt dezvoltate și emise acum de către International Accounting Standards Board

O parte dintre aceste standarde, denumite anterior Standarde Internaționale de Contabilitate (IAS), au fost inițial create între anul 1973 și anul 2001 de IASC (International Accounting Standards Committee). 

În anul 2001, International Accounting Standards Board a preluat toate standardele, continuând apoi să le dezvolte sub numele de IFRS. Chiar dacă nu mai sunt create standarde noi sub denumirea de IAS, cele care există deja rămân în vigoare și sunt aplicate până când vor fi înlocuite sau modificate prin emisia de alte standarde IFRS din prezent.

În jur de 120 de țări cer sau permit aplicarea IFRS sau s-au aliniat cu aceste standarde. Toate companiile listate din Uniunea Europeană sunt în prezent obligate să prezinte rapoarte financiare conforme cu standardele IFRS.

Deoarece standardele IFRS sunt integrate în legislația europeană, noile standarde modificate și aprobate ulterior vor fi disponibile pentru vizualizare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Ce înseamna IFRS în contabilitate – listă IFRS

În esență, standardele IFRS cer companiilor să prezinte rezultatele lor financiare și situația financiară folosind aceleași reguli. Acest lucru înseamnă că, fără a recurge la manipulări frauduloase, există o uniformitate semnificativă în modul în care toate companiile care utilizează IFRS își raportează informațiile financiare. Această uniformitate facilitează comparația și evidențiază mai ușor diferențele în rezultatele financiare ale acestor companii.

2. Ce înseamna IFRS în contabilitate - listă IFRS - autovehiculeLISTĂ CU IFRS-urile:

IFRS 1 Adoptarea pentru prima dată a Standardelor Internaționale de Raportare Financiară

IFRS 2 Plata pe bază de acțiuni

IFRS 3 Combinări de întreprinderi

IFRS 4 Contracte de asigurare

IFRS 5 Active imobilizate deținute pentru vânzare și activități întrerupte

IFRS 6 Explorarea și evaluarea resurselor minerale

IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat

IFRS 8 Segmente operaționale

IFRS 9 Instrumente financiare

IFRS 10 Situații financiare consolidate

IFRS 11 Asocieri în participație

IFRS 12 Prezentarea intereselor existente în alte entități

IFRS 13 Evaluarea la valoarea justă

IFRS 14 Conturi de amânare aferente activităților reglementate

IFRS 15 Venituri din contractele cu clienții

IFRS 16 Leasinguri

Ce este IFRS 16

Anul 2019 a debutat cu intrarea în vigoare a standardului IFRS 16, care acoperă raportarea financiară pentru contractele de leasing. Acest standard are un impact direct asupra instituțiilor de credit din România, inclusiv a sucursalelor instituțiilor străine, societăților listate și, într-o manieră indirectă, asupra companiilor care raportează conform IFRS către grupul lor deoarece potrivit pct 61.^1 din OMFP 2844/2016 activele reprezentand drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de  leasing  se recunosc distinct in contabilitatea locatarului. Această schimbare aduce cu sine provocări semnificative nu doar în domeniul contabilității, ci și din perspectivă fiscală.

IFRS 16 are ca scop să unifice modul în care contractele de leasing, fie ele financiare sau operaționale, sunt înregistrate din punct de vedere contabil, cu scopul de a permite o comparație mai ușoară între situațiile financiare ale diferitelor entități care utilizează diverse tipuri de contracte.

În trecut, se observa o preferință pentru leasingul operațional, întrucât acesta nu genera cheltuieli financiare (cum ar fi costurile dobânzilor), care puteau afecta anumiți indicatori financiari legați de nivelul îndatorării. Însă, cu intrarea în vigoare a noului standard, această practică nu mai este posibilă, deoarece toate tipurile de contracte de leasing, inclusiv cele de închiriere obișnuite, vor conține o componentă financiară importantă.

Efectele se vor reflecta și în indicatorii financiari, cu o scădere a valorilor raportate pentru active și pasive, în timp ce indicatorii de îndatorare vor înregistra o creștere.

Așadar, acum știi ce sunt IFRS-urile și ce rol au acestea. Nu ezita să rămâi informat atunci când vine vorba de afacerea ta!

Sursă foto: Freepik.com

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.