Acte necesare pentru ITP – Nu uita de această procedură obligatorie dacă nu vrei să primești amenzi!
Ai o mașină? Atunci ai și anumite responsabilități, iar inspecția tehnică periodică este una dintre acestea. Pe lângă faptul că te scutește de amenzi consistente, de efectuarea ITP-ului la timp depinde atât siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Scopul urmărit de autoritatea competentă – în acest caz Registrul Auto Român – prin această procedură este de a se asigura că mașinile care circulă pe drumurile publice din România respectă câteva cerințe minime de siguranță din punct de vedere tehnic.
Având în vedere că autovehiculele sunt susceptibile de defecțiuni care uneori pot conduce la accidente grave, cu pierderi materiale sau de vieți omenești, trebuie să tratezi cu seriozitate această problemă și să nu uiți niciodată să efectuezi ITP-ul sau, mai grav, să îl omiți intenționat.
Află, în continuare, ce acte îți trebuie pentru ITP și cât de des trebuie să faci această inspecție pentru a nu lua amenzi.
Cuprins
1. Care sunt actele necesare pentru ITP?
Atunci când ai nevoie să efectuezi inspecția tehnică periodică, trebuie să mergi la o unitate autorizată de Registrul Auto Român și să ai asupra ta următoarele documente:
- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului, cunoscut și sub denumirea de talon sau autorizația provizorie de circulație;
- Actul de identitate al șoferului;
- Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), valabilă la data inspecției;
- Cartea de identitate a autovehiculului.
Toate aceste documente trebuie prezentate în original, mai puțin în cazul în care mașina este luată în leasing operational, situație în care cartea de identitate a autovehiculului poate fi prezentată în copie, dar cu mențiunea “conform cu originalul” și ștampilată de proprietar, adică de societatea de leasing (aceste documente se pot transmite si scanate prin email). În plus, în cazul leasingului operațional, rata lunară pe care o plătești acoperă și cheltuielile cu reparațiile și mentenanța mașinii, inclusiv inspecția tehnică periodică.
2. Cât de frecvent trebuie făcut ITP-ul pentru a nu lua amendă?
- La trei ani – pentru o mașină nouă, va trebui să mergi la inspecția tehnică periodică cel târziu după trei ani de la data primei înmatriculări, iar apoi o dată la doi ani;
- La doi ani – pentru autovehiculele personale și pentru cele care au cel mult 8 locuri;
- Anual – în cazul mașinilor mai vechi de 12 ani și al celor destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg;
- La șase luni – în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane, în regim de taxi și al celor care au mai mult de 8 locuri.
3. Ce defecțiuni pot fi descoperite în urma ITP-ului auto?
În urma inspecției tehnice periodice, se pot identifica următoarele categorii de defecțiuni la mașina ta:
- Defecțiuni minore – nu au impact semnificativ asupra siguranței vehiculului și nici asupra mediului;
- Defecțiuni majore – sunt susceptibile să afecteze siguranța vehiculului și mediul și, în plus, să îi pună în pericol și pe ceilalți participanți la trafic;
- Defecțiuni periculoase – reprezintă un risc imediat și direct asupra siguranței rutiere și a mediului.
Chiar dacă se constată deficiențe minore, inspecția tehnică periodică poate fi trecută fără probleme. Nu același lucru se întâmplă în cazul celor majore și periculoase, deoarece vei avea obligația să repari vehiculul în termen de 30 de zile și să te întorci la unitatea autorizată cu cele patru acte necesare pentru ITP.
În concluzie, actele necesare pentru efectuarea ITP-ului auto nu sunt numeroase, dar sunt extrem de importante și trebuie să le ai de fiecare dată când îți expiră inspecția tehnică periodică. Nu conduce vehiculul dacă ITP-ul nu mai este valabil, deoarece riști amenzi usturătoare.
Sursa foto: shutterstock.com
4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre actele necesare pentru ITP
Care sunt actele necesare pentru ITP auto?
Pentru inspecția tehnică periodică vei avea nevoie de certificatul de înmatriculare al autovehiculului, de actul de identitate al șoferului, de asigurarea RCA valabilă și de cartea de identitate a autoturismului.
Ce risc dacă conduc mașina cu ITP-ul expirat?
Pe lângă amenda consistentă pe care va trebui să o plătești, și înmatricularea mașinii va fi suspendată automat, ceea ce va atrage o nouă penalizare pentru condusul în aceste condiții.
Unde se face ITP-ul auto?
Inspecția tehnică periodică se efectuează numai în unități autorizate de Registrul Auto Român sau chiar la sediul Registrului Auto Român.