20 DE LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTIȚI DACĂ PLĂNUIȚI SĂ CĂLĂTORIȚI ÎN GRECIA

Data: 19.07.2018
Autor: Monica Dona

Dacă vara aceasta plănuiți să călătoriți în Grecia, vă va fi cu siguranță util să aflați modificările aduse Noului cod Rutier elen. Completăm cele mai importante prevederi cu câteva recomandări care vă vor ajuta să vă bucurați de o vacanță reușită.

 1. CENTURA DE SIGURANȚĂ – Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. TELEFONUL MOBIL – Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. CONDUCEREA SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. LIMITA DE VITEZĂ – Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

Atenție: Limita de viteză admisă în Republica Elenă este:

 Tip de vehicul În afara localităţilor În interiorul  localităţilor
 Autoturism 90-130 km/h 50 km/h
Autocar 80-100 km/h 50 km/h
Autocar supraetajat 70-80 km/h 50 km/h

5. NERESPECTAREA CULORII ROȘII A SEMAFORULUI se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. ΝERESPECTAREA SEMNIFICAȚIEI INDICATORULUI „STOP LA INTERSECŢIE” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. EFECTUAREA DE MANEVRE PERICULOASE se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. STAȚIONAREA – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. BLOCAREA RAMPELOR DE TRECERE destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. UTILIZAREA BENZII DE URGENȚĂ, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. ARUNCAREA pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

12. PLATA AMENZILOR – Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

13. TAXELE PENTRU AUTOSTRĂZI – Taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă, variază, în funcţie de lungimea tronsonului utilizat.

14. DETECTOARE RADAR SAU APARATURĂ ANTI-RADAR

Nu călătoriti în Grecia având în autoturismul dumneavoastră aparatură de detectare radar, sau alte sisteme de detectare radar! Faptul că deţineti în autoturism, chiar şi în torpedou sau în portbagaj astfel de aparate vă expune la sancțiuni.

Legea elenă interzice cu desăvârşire folosirea, precum și simpla posesie în autoturism a unor aparate antiradar, detectoarelor antiradar și a altor sisteme similare de depistare a radarelor.

Deţinerea sau folosirea detectoarelor antiradar şi aparaturii antiradar este sanctionata de art. 103 din Codul Rutier elen cu o amenda de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere pănă la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a placuţelor de înmatriculare pana la 60 de zile.

15. Cetăţenii români şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene pot circula timp de 6 luni in Republica Elenă cu autoturisme înscrise în România (sau în statele membre), dacă sunt turişti şi nu au reşedinţă legală în Republica Elenă. Nerespectarea prevederilor legale în această privinţă atrage confiscarea autoturismului şi aplicarea unei amenzi între 4.000 si 6.000 euro.(Legea  nr. 2960/2001, modificata prin Legea nr. 3453/2006). In acest sens, este recomandată păstrarea chitanțelor pentru autostrăzi și drumuri naționale, în cazul în care este nevoie să se facă dovada că la acea dată autoturismul nu se afla pe teritoriul elen.

Totodată înainte de a pleca la drum verificați dacă:

16. PAȘAPORTULși/ sau CARTEA DE IDENTITATE sunt valabile.

17. Aveți CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE sau ați încheiat o asigurare de sănătate înainte de plecarea din România. Citiți cu atenție informațiile cuprinse în polița de asigurare, luați cu dvs. coordonatele firmei de asigurări și,  totodată, informați-vă rudele cu privire la datele cuprinse în polița de asigurare. Dacă urmați un tratament medical, asigurați-vă că aveți suficiente medicamente și rețeta prescrisă de medic. Medicamentele trebuie transportate în ambalaj original.

18. SCOATEREA DIN ȚARĂ A MINORILOR – În cazul în care călătoriți în Grecia cu un minor, vă recomandăm să accesați site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontieră pentru a vă informa cu privire la documentele necesare la ieșirea din țară (www.politiadefrontiera.ro).

19. SITUAȚII DIFICILE – În cazul în care sunteţi arestat în Grecia, trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la un avocat și la un traducător din oficiu, precum și dreptul de a informa oficiul consular ori familia. Este recomandat să decideți asupra informării oficiului consular.

20. URGENȚE – În cazul în care vă confruntaţi cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar) puteţi contacta Consulatul General al României la Salonic la telefonul de urgență: +30 6906 479076. 

Surse: Digi24 & MAE.ro

Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.